În 2017, regizorul Mihai Măniuțiu înregistrase un mare succes cu spectacolul Rambuku, câștigător al premiului UNITER pentru cel mai bun spectacol al anului. Acum, Mănuțiu revine la „Naționalul” timișorean cu un nou proiect: „Cântăreața cheală”.
„Prin alegerea acestui text, Mihai Măniuțiu – de altfel, un asiduu cercetător și practician al teatrului lui Eugène Ionesco – confirmă încă o dată maturitatea artistică și capacitatea de asumare a trupei Teatrului Național – actori pe deplin pregătiți să abordeze complexitatea teatrului lui Eugène Ionesco, unul dintre cele mai importante și, fără îndoială, cele mai provocatoare limbaje ale tehnicii teatrale moderne.
Regizorul readuce la Teatrul Național o parte din echipa de creație cu care a construit spectacolul Rambuku – scenografii Adrian Damian (decoruri) și Luiza Enescu (costume) și pe muzicianul Mihai Dobre (cunoscut publicului ca fondator al trupei Șuie Paparude), iar în ceea ce privește distribuția, regizorul îi convoacă din nou pe protagoniștii spectacolului din 2017, actorii Teatrului Național din Timișoara Claudia Ieremia și Ion Rizea, cărora li se alătură Matei Chioariu, Cristina Kőnig, Cătălin Ursu, Alina Ilea, Bogdan Spiridon, Roberta Popa, Ionuț Iova, Laura Avarvari, Cristina Rotaru Chiperi, Iuliana Crăescu, Ana-Maria Pandele Andone, Alina Spiridon, Jasmina Mitrici, Marin Lupanciuc, Andrei Chifu și Darius Zet”, precizează reprezentanții Teatrului Național din Timișoara.

Rambuku
foto: TNTm
Versiunea care va fi prezentată la Timișoara este una mai timpurie, premergătoare variantei de text care se joacă de 75 de ani pe toate scene lumii, dar cu un final alternativ.
Spectacolul, a cărui premieră este programată pentru luna noiembrie a acestui an, va deschide în mod oficial noua sală de spectacol din Parcul Civic, redefinită ca SALA 2023.
„SALA 2023 marchează începerea unei noi etape, reflectând arhitectura culturală și principiile de evoluție ale Teatrului Național din Timișoara, ca un exemplu al simbiozei dintre tradiție și avangardă”, mai precizează reprezentanții teatrului.
Vă amintim, lucrările la vechea „Sală 2” au început în 2023, fiind executate de asocierea TT&Co Solaria Grup SRL – Euras S.R.L. – S.C. Atelierul Arhitext SRL. Firma lider a asocierii este cunoscută din prisma certificatelor negative primite din partea Primăriei Timișoara. Și în cazul șantierului de la Sala 2 au existat anumite dubii, însă lucrările avansează. Teoretic, termenul de finalizare este 31 decembrie 2025.
Citiți principiile noastre de moderare aici!