Proiectul este realizat de teatru în parteneriat cu Institutul Cultural Român și este susținut prin Programul Cantemir – program de finanțare nerambursabilă pentru proiecte culturale în străinătate, gestionat de ICR.
„1978” este o docu-ficțiune teatrală transgenerațională, construită pe baza memoriei colective și a poveștilor personale ale actorilor și regizorului. Vorbește despre viața cotidiană în România comunistă, dar și despre conexiunile istorice mai puțin vizibile dintre Timișoara și Nova Gorica – orașe care au făcut parte din același spațiu istoric (fostul Imperiu Austro-Ungar)”, au precizat reprezentanții Teatrului Maghiar de Stat.
Spectacolul a fost creat special pentru Programul Cultural Timișoara 2023 cu susținerea Universității Politehnica din Timișoara. A fost inclus în Programul Oficial al Capitalelor Culturale Europene GO!25, alături de alte 11 producții europene comisionate de regizorul sloven Tomi Janežič în foste țări comuniste.
„1978” a fost apreciat atât de public, cât și de critici, fiind nominalizat la Premiile UNITER 2023 pentru Cel mai bun spectacol și Cea mai bună scenografie (autor Branko Hojnik).
„Proiectul își propune să creeze o punte simbolică și artistică între două Capitale Culturale Europene, Timișoara 2023 și Nova Gorica/Gorizia 2025, aducând în prim-plan una dintre cele mai relevante creații teatrale contemporane din România.
Prin prezentarea spectacolului ca model de bună practică în contextul internațional al programului cultural GO!25, inițiativa valorifică moștenirea culturală a Timișoarei și contribuie la consolidarea dialogului intercultural, întărind vizibilitatea artei românești în spațiul european și sprijinind dezvoltarea unei memorii colective transnaționale. Pe lângă sprijinul ICR, turneul este co-finanțat de UNITER”, au mai transmis reprezentanții teatrului.
Spectacolul va avea patru reprezentații, în 8, 9, 10 si 11 iulie, de la ora 18, ora locală, pe scena Teatrului Național Sloven din Nova Gorica, fiind adaptat special pentru noul spațiu. Din distribuție fac parte actorii Teatrului Maghiar din Timișoara: Balázs Attila, Borbély B. Emília, Czüvek Loránd, Jancsó Előd, Kiss Attila, Lajter Márkó Ernesztó, Mátyás Zsolt Imre și Vajda Boróka, precum și colaboratorii Simó Emese, Szőllősi Eszter și Munteanu Paula.
Spectacolul se joacă cu succes în Timișoara la fosta Facultate de Hidrotehnică a Politehnicii de pe Aleea Ghirodei nr.32.
Citiți principiile noastre de moderare aici!