Bursele de merit vor fi acordate doar elevilor care au media generală de cel puțin 9 și vor putea fi primite de cel mult 15% dintre elevii unei clase. Pe de altă parte, bursele sociale vor continua să susțină elevii cu venituri reduse, iar în această categorie intră și bursele pentru mamele minore.
Ministrul Daniel David, reconfirmat în funcție în noul Guvern condus de Ilie Bolojan, a explicat pe pagina oficială a Ministerului Educației că această decizie vine în contextul în care bugetul alocat burselor a crescut în ultimii ani, ajungând în 2025 la 6,4 miliarde de lei.
„Creșterea spectaculoasă din ultimii ani nu poate să fie susținută. Cred că a fost o intenție bună, dar este nesustenabilă! Avem unul din cele mai generoase sisteme europene de burse, fără să fim una din forțele economice ale lumii sau să avem un impact clar demonstrat pe tot sistemul actual de burse. Dar, mai important, sincer și direct spus, mai ales acum în criză, nu ne mai permitem financiar acest sistem”, a declarat ministrul Daniel David.
Pentru a sprijini simbolic noul sistem de burse, ministrul a declarat că va oferi lunar 25% din salariul său, adică aproximativ 5.460 de lei, pentru a susține concret două burse de merit și șapte burse sociale.
Alte precizări importante:
- Bursele se vor acorda doar pe durata cursurilor, adică atunci când elevii sunt efectiv prezenți în procesul educațional.
- Unde legea prevede raportarea la salariul minim pe economie, se va ține cont de salariul net, nu de cel brut, întrucât bursele nu sunt impozitate.
- Ministrul a anunțat și intenția de a reorganiza olimpiadele școlare pentru a reflecta mai bine excelența, urmând ca premiile pentru câștigători să fie majorate.
În prezent, bursele acordate elevilor au următoarele valori:
- Bursa de excelență olimpică I: între 750 și 3.000 lei
- Bursa de excelență olimpică II: 700 lei
- Bursa de merit: 450 lei
- Bursa socială: 300 lei
- Bursa pentru mame minore: 700 lei
- Bursa tehnologică: 300 lei
- Bursele studenților
Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) critică decizia Guvernului de a modifica formula de calcul a fondului de burse pentru studenți. Noua propunere, prevăzută în Programul de guvernare 2025–2028, prevede ca acest fond să fie raportat la salariul minim net, și nu la salariul minim brut, așa cum este reglementat în prezent prin Legea învățământului superior nr. 199/2023.
Reprezentanții studenților avertizează că o asemenea schimbare ar duce automat la diminuarea fondului total alocat burselor și, implicit, la reducerea numărului de beneficiari, afectând mai ales tinerii studenți din medii socio-economice vulnerabile:
„Solicităm în mod ferm Guvernului și Parlamentului României să renunțe la această măsură și să păstreze formula de calcul actuală, prezentă în legislație. Această măsură va conduce la scăderea fondului de burse alocat universităților și, implicit la reducerea numărului de burse acordate studenților sau la cuantumuri mai mici ale acestora. În ambele cazuri, studenții vor fi puternic afectați de această măsură.
Astfel de măsuri accentuează inechitățile în educație, limitând și mai mult accesul persoanelor aflate în situații socio-economice dificile la studii superioare. Într-un stat în care doar 22,5% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 24 și 35 de ani sunt absolvenți de studii superioare și în care abandonul universitar a ajuns la peste 40%, eliminarea sau limitarea drepturilor sociale ale studenților scade șansele acestora de a parcurge studii superioare.
(…) După cum am arătat în analiza ANOSR din luna februarie 2025, impactul bugetar al limitării acordării reducerii de 90% la transportul feroviar este infim, întrucât sumele alocate pentru acoperirea subvenției de transport a studenților nu au depășit niciodată 0,107% din bugetul general consolidat, respectiv 0,044% din PIB.
O scădere a fondurilor alocate pentru bursele studenților adaugă asupra acestora o dificultate în plus, pe lângă presiunile financiare deja existente, inclusiv când vorbim despre cuantumul minim al bursei sociale. În prezent, conform OME nr. 7296/2024, cuantumul minim al bursei sociale este de doar 925 RON/lună, în ciuda faptului că, în baza calculelor ANOSR referitoare la coșul minim al studentului, acest cuantum era insuficient chiar și în 2020 pentru a acoperi cheltuielile minime de masă și cazare, după cum prevede legea că ar trebui să se întâmple (art. 149 alin. (26)).
Conform calculelor ANOSR, în 2020, coșul minim al studentului valora 1172 RON/lună, incluzând toate cheltuielile necesare pentru asigurarea nevoilor de trai de bază ale unui student. Raportându-ne doar la costurile de masă și cazare, în baza acelorași calcule, un student avea nevoie de cel puțin 837 RON/lună pentru a acoperi aceste costuri, fără a lua în considerare alte nevoi de trai pe care le are acesta (transport, produse de igienă, resurse de învățare etc.). Aplicând acestei sume rata inflației calculată de Institutul Național de Statistică pentru ultimii ani, ajungem la un cuantum necesar de cel puțin 1135 RON/lună doar pentru a acoperi costurile cu masa și cazarea și respectiv de 1587 RON/lună astfel încât un student să poată acoperi și alte cheltuieli de trai imperioase.
ANOSR solicită decidenților eliminarea de urgență din Planul de guvernare a acestei măsuri de austeritate nejustificate și dăunătoare studenților și păstrarea formulei de calcul a fondului de burse.”, transmit reprezentanții ANOSR.
Trimite articolul
XTaiati din bursele de merit si sociale ca sa fi mai multi bani pt a angaja amantele si pentru rachetele franceze care sunt cu 80% mai scumpe ca cele americane. Nu uitati sa dati si ajutoare de 3.5% din PIB Ucraineri, Moldovei precum si energie la un sfert de pret. Romanii mai pot rabda
-
Știi să citești un text simplu? Tocmai cele de care ziceai sunt cele care RĂMÂN! Dar la cum scrii, normal că nici nu știi ce-i aia o bursă 😀
-
Acum un an a intrat mizeria numită bursă de reziliență. Practic jumătate din clasă avea bursă de vreun fel sau altul. Se revine la ce era înainte.
Votez zambiND! Cum ne-ati indemnat si voi.
Pe de o parte bursele nu sint un drept implicit.
Pe de alta parte (apropo de “doar 22,5% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 24 și 35 de ani sunt absolvenți de studii superioare”) nu toti trebuie sa fie doctori, ingineri samd. E nevoie si de electricieni, instalatorii samd, care nu necesita studii superioare.
Iar bursele sint o rasplata pentru o activitate sau niste rezultate deosebite sau sint un ajutor pe care il primesc cei care sint in situatii financiare foarte dificile.
Si marimea acestora este functie de posibilitatile financiare. Ca statul ar putea gestiona mult mai bine banii publici … da perfect de acord. Si nu, in general nu imi plac politicienii. Sint de parere ca majoritatea sint hoti si excroci. Dar … cine va pus sa-i alegeti? Acu 4 ani ati votat PSD, acu 8 ani la fe si sintem in situatia asta nasoala. Si in toaman tot PSD ati votat. De ce va mirat? Si ciol;acul declara ca nu sint probleme…
Vad tot soiul de comentarii negative la adresa lui Nicusor (care abia ce a fost ales). Problema mare insa nu este la presedinte ci la primul ministru si mai ales la parlament.
Problema mare nu este la Presedinte? dar cine a desemnat primul ministru si parlemntu? :)) Cei care ne-au adus la dezastrus si la deficitul urias..sun aceasi pusi acum sa rezolve deficitul urias :)) Ba da..este exact vine lui ND…nu a inteles nimic din votul Romanilor.
Si ce vor face intr un caz concret.
Intr un liceu de top sunt 6 elevi cu premiul 1 ,cu nota 10 intr o clasa.
Cele15 procente “oferite” acopera doar 4 elevi dintr o clasa de 28.
Cum se face departajarea,cine ia și cine nu ?!