tion.ro Web analytics

Tion

Tion

  • Ştiri
    • Ştiri Timiș
    • Știri naționale
    • Stiri internaţionale
    • Eveniment
    • Sănătate
    • Dialoguri Sănătoase
    • Economic
    • Sport
    • Târg imobiliar
  • Timp liber
    • Cultură
    • Cinema
    • Horoscop
  • ANGAJĂRI
  • MICA PUBLICITATE
    • IMOBILIARE
      • Imobiliare Vanzari – Garsoniere
      • Imobiliare Vanzari – o camera
      • Imobiliare Vanzari – 2 camere
      • Imobiliare Vanzari – 3 camere
      • Imobiliare Vanzari – 4 camere
      • Imobiliare Vanzari – Case
      • Imobiliare Vanzari – Terenuri
      • Imobiliare Vanzari – Spatii comerciale
      • Imobiliare Inchirieri – Garsoniere
      • Imobiliare Inchirieri – o camera
      • Imobiliare Inchirieri – 2 camere
      • Imobiliare Inchirieri – 3 camere
      • Imobiliare Inchirieri – Case
      • Imobiliare Inchirieri – Spatii comerciale
    • PRESTĂRI SERVICII
    • CONSTRUCȚII
    • AUTO
    • DIVERSE
  • UTILE
  • VIDEO
  • Azi în Timișoara
  • Cariere de Poveste
  • Agenda
Select Page

Tion
Ştiri din Timiș
Start la colectare inteligentă a deșeurilor la Timișoara. În perioada inițială de probă se așteaptă și mici deficiențe

Start la colectare inteligentă a deșeurilor la Timișoara. În perioada inițială de probă se așteaptă și mici deficiențe

De Cristian Mîrț
la 10 July 2025 13:34 Reactualizat la: 10 July 2025 13:42
2 Comentarii

Start la colectare inteligentă a deșeurilor la Timișoara. În perioada inițială de probă se așteaptă și mici deficiențe

foto: arhivă
10 July 2025 13:34 Reactualizat la: 10 July 2025 13:42
Începând de joi, 10 iulie, o parte a timișorenilor vor trebui să colecteze și arunce deșeurile selectiv, pe cinci fracții. Reprezentanții Primăriei Timișoara, cei ai Retim și ai firmei care a implementat sistemul se așteaptă ca, la început, folosirea cartelelor, aplicația aferentă și frecvența ridicării deșeurilor să fie cele care vor da bătăi de cap până se pune la punct sistemul.
Scris de Cristian Mîrț - Începând de joi, 10 iulie, o parte a timișorenilor vor trebui să colecteze și arunce deșeurile selectiv, pe cinci fracții. Reprezentanții Primăriei Timișoara, cei ai Retim și ai firmei care a implementat sistemul se așteaptă ca, la început, folosirea cartelelor, aplicația aferentă și frecvența ridicării deșeurilor să fie cele care vor da bătăi de cap până se pune la punct sistemul.

Trimite articolul

X

Astfel de insule inteligente, cu cinci fracții de selectare, au fost cumpărate de Ministerul Mediului pentru mai multe orașe, ulterior fiind semnate contracte subsecvente cu fiecare UAT.

Timișoara a atras o finanțare de aproximativ 6 milioane de lei, ceea ce s-a tradus prin achiziția a 100 de astfel de insule, fiecare deservind aproximativ 200 de utilizatori. Din septembrie 2024 până în prezent au fost livrate și montate toate acestea.

„Prin demararea acestui proiect, facem un pas spre un spre o economie mai sustenabilă în Timișoara. Insulele ecologice pe care noi le-am montat nu sunt doar niște pubele de gunoi, ci ne ajută să avem un mediu mai curat, un oraș mai sănătos, ne sprijină în procesul de reciclare și colectare selectivă și, de ce nu, în reducerea cantității de deșeuri abandonate. (…)

Prin acest proiect, noi ne-am gândit să facem nu doar un proiect de infrastructură, ci ne-am gândit la o schimbare: schimbarea de mentalitate, schimbarea modului în care noi, locuitorii, privim orașul și avem grijă față de mediu și învățăm să colectăm, ne învățăm unii pe alții să colectăm selectiv și implementăm un nou sistem în Timișoara”, a declarat Daniela Ghinea, șefa Serviciului de finanțări nerambursabile din Primăria Timișoara.

Cele 100 de locații fac parte din proiectul pilot. Sistemul va ajunge în tot orașul. Momentan, nu a fost începută o nouă achiziție, primăria căutând surse de finanțare.

„Implementând acest sistem și colectând reciclabil, vom obține o calitate a deșeurilor reciclabile și marja de reciclare va fi mult mai mare decât în sistemul actual, în care în pubela galbenă se colectează patru fracții de deșeuri. Este mult mai complicat ca la stația de sortare să sortăm pe bandă patru fracții decât să ajungem la stația de sortare cu un tip de deșeu (…).

Este un pas important, este primul lot. Vedem cum funcționează și se va extinde pe tot municipiul și la toți utilizatorii acest sistem de colectare. Ori noi, ori prin grija ADID-ului, dar deocamdată este primul pas cu implementare în 100 de insule.

Să vedem acum cum vom rezona cu cetățenii, dacă înțeleg importanța acestei acestui mod de colectare. La început, adică până când se va implementa în stația de sortare partea de tratare biodegradabilă a fracției maro, în pubela maro și pubela neagră se vor colecta reziduurile menajere exact cum sunt acum colectate acum în pubela neagră”, a completat Camelia Bobei, șefa Serviciului de Gestionare Deșeuri din primărie.

O lună de zile pentru punerea la punct a sistemului

În acest moment, deși sunt deja montate toate cele 100 de insule, vor fi date în folosință numai 19 dintre ele, din Aradului și Torontalului, unde cetățenii au fost informați și au primit cartelele necesare de câteva luni bune. Aici se va desfășura perioada de probă.

„Vă pot spune că, deși n-o să mai avem un grafic fix, colectarea nu va fi mai rară, ci va fi mai bine adaptată, deoarece aceste containere sunt dotate cu fel și fel de senzori care ne dau colectarea cât de cât în timp real: 70%, 90%. La 90 deja se blochează. De aceea o să vă rog ca cel puțin în perioada de acomodare, care este de o lună de zile, vă rog frumos să nu mă înjurați nici pe noi, ca operator, dar nici colegii de la primărie, nici colegii care se ocupă de partea tehnică.

Probabil vor fi mici dezacorduri până învățăm exact ritmul de umplere până la adaptarea graficului, în funcție de modalitățile de umplere, va fi puțin disconfort pe tema asta. Mai avem mult de lucru, dar avem această perioadă de cel puțin o lună de zile”, a declara Adrian Engelmann, reprezentant al Retim.

Retimul va fi cel care va gestiona și sistemul propriu-zis și îi va ajuta pe cei care nu se descurcă prin intermediul call-centerului.

Premise pentru „plătești cât arunci”

Deși în prezent sistemul doar va colecta date, pe viitor le-ar putea folosi pentru implementarea sistemului de „plătești cât arunci”. Reprezentantul firmei care a dezvoltat sistemul a dat câteva detalii suplimentare legate de noile containere.

„E clar că ne dorim ca în viitor să creăm aceste premise de implementare și aplicarea semnului, a instrumentului economic «plătește pentru cât arunci», ceea ce presupune o taxare echitabilă.

După cum ați văzut, insulele ecologice sunt formate din 5 module închise complet. Prin urmare, tot ce înseamnă pătrunderea rozătoarelor, accesul animalelor comunitare nu este permis. În cadrul acestor module, mai mult de atât, se diminuează foarte mult emanarea mirosurilor neplăcute ale deșeurilor. Pe lângă aceste cutii metalice pe care le vedem, trebuie să știm că ele adăpostesc câte un container de 1.200 de litri. Accesul se face controlat, așa cum au spus și colegii mei, pe baza unor chei de acces.

Aceste chei de acces sunt fie niște carduri fizice, fie carduri virtuale – prin aplicație”, a spus reprezentatul firmei care a livrat containerele și software-ul care stă la baza sistemului.

Acesta a mai explicat că cetățenii vor trebui să pregătească corespunzător aruncarea deșeurilor. Deschiderile modulelor nu sunt foarte mari, la menajer fiind permiși doar saci de până în 35 de litri. Altfel, și cartoanele vor trebui rupte în bucăți mai mici pentru a putea fi aruncate.

Se presupune că vor exista și cazuri în care cetățenii vor abandona sacii lângă insule – fie pentru că nu și-au uitat cartela de acces, fie pentru că insulele vor fi închise fiind prea pline. În orice caz, Retim va primi notificări atunci când un recipient ajunge la 70%. Momentan, cel puțin în perioada de probă, nu vor exista sancțiuni pentru cei care nu respectă toate rigorile, dar pe viitor s-ar pute aplica.

Vă amintim, achiziția propriu-zisă a celor 100 de insule ecologice a costat 4,9 milioane de lei, fără TVA. Adică 5,8 milioane de lei sau 1,2 milioane de euro, cu TVA. Per total, însă, proiectul are o valoare de 6.9 milioane de lei, fără TVA, fondurile provenind din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Insulele au ajuns la Timișoara începând din octombrie 2024, iar primele au fost montate încă din noiembrie. Săptămâna trecută, reprezentanții primăriei anunțau că primele 19 vor fi puse în funcțiune pe 10 iulie.

Insulele au câte cinci module, fiecare destinat unui tip de deșeu și colorat distinct: maro – deșeuri biodegradabile, negru – deșeuri reziduale, galben – plastic și metal, albastru – hârtie și carton, verde – sticlă. Accesul se va face pe bază de cartelă sau prin aplicație, fiind înregistrată astfel și cantitatea de deșeuri aruncată la fiecare vizită.

Trimite articolul

X
Taguri:
colectare selectiva ,
insule ecologice ,
retim

2 Comentarii

Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  1. Vasile says:
    July 10, 2025 at 6:53 pm

    Ati facut precizarea ca ” nu au acces rozatoarele si animalele comunitare”.
    Fac si eu o precizare suplimentara: NU au acces persoanele cu o inaltime mai mica de 1, 70 si copiii.

    Reply
  2. Ionion says:
    July 11, 2025 at 1:23 am

    Și vine o singură mașină să le golească pe toate. Eu oricum nu voi arunca în ele, să plătesc mai puțin.

    Reply
  3. Cele mai citite știri

    1
    Două zile libere pentru elevi și profesori în prima parte a lunii iunie. Ziua Învățătorului și Rusaliile aduc o nouă întrerupere a cursurilor
    2
    FOTO. Primăria Timișoara a demolat Pizzeria Poli. Lațcău: „Demolări se fac și în afara campaniei electorale”
    3
    Blocuri de locuințe și un hotel, în locul unui club și al unui showroom de pe Calea Aradului. Vor fi până la 14 etaje
    4
    VIDEO. Primăria Timișoara refuză recepția Pasarelei Gelu, la un an de la ultimul termen dat constructorului
    5
    FOTO. Demolare extinsă la Institutul Oncologic de pe Calea Torontalului. Terenul a fost curățat de bălării
    6
    Guban, fabrica timișoreană de pantofi care a scăpat de naționalizare. Sophia Loren, printre clienți
    7
    Șefii inspectoratelor școlare ar putea fi numiți politic, în timp ce pe ceilalți îi așteaptă concursuri de angajare
    8
    PROGRAM. Comunitatea din Moșnița Veche petrece de Rusalii la Rugă
    9
    Un centru religios rămâne fără teren, iar o fundație de pregătire profesională – fără clădire. Sunt ale primăriei și le folosesc gratuit
    10
    FOTO. Restaurant din Giroc, închis temporar și amendat pentru mizerie, insecte și produse expirate

    Cele mai noi știri

    Utile

    Lucrări ale SDM în Timișoara, astăzi, 11 iulie

    Azi în Timișoara

    Ce facem astăzi, 11 iulie 2025, în Timișoara?

    Eveniment

    Caz șocant în Timișoara. O femeie a fost arestată după ce a născut un bebeluș într-o toaletă, lăsându-l să moară

    Ştiri din Timiș

    Copiii din centrele de plasament din Timiș devin „Supereroii emoțiilor”. Vor face ateliere de dezvoltare cu Asociația „Ora lui Robert”

    România

    Elevii români petrec 13 ani în școală, dar fac tot atâtea ore cât alți europeni în doar 10 ani

    Ştiri din Timiș

    De la schiță la catwalk: Gala absolvenților de Modă, la Iulius Congress Hall

    România

    Nicușor Dan contestă la CCR legea care înăsprește pedepsele pentru fascism și rasism

    România

    Moțiunea de cenzură împotriva Comisiei Europene inițiată de un eurodeputat român din AUR a fost respinsă

    Ştiri din Timiș

    Dispoziția de demolare a bazei Heaven, anulată definitiv în instanță. Situația celorlalte dispute juridice

    Ştiri din Timiș

    Start la colectare inteligentă a deșeurilor la Timișoara. În perioada inițială de probă se așteaptă și mici deficiențe
    • Servicii
      • Redactia
      • Folosinta Cookie-urilor
      • Termeni si conditii de utilizare
      • Politica de confidentialitate
      • Regulament postare și moderare comentarii

    Timiș Online

    ISSN 3008-2323

    ISSN-L 3008-2323

    Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

    Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

    Pentru detalii apasati aici

    OSZAR »